Monday, December 27, 2010

Last entry

HUhuHuhu akhirnye dah nak masuk tahun baru..

Sedor tak sedor dah nak setahun jugak blog aku ni..

Ape yang terjadi selepas ni ?? Huhuhu entah laa...
Dari zaman balajor.. bawak pulak ke zaman bekerja..
Taun depan munkin zaman yang sibuk bagi aku..
Tak tau laa ade mase ke tak nak update..

Taun ni secara kasar aku membuat kesimpulan tahun aku yang naik turun.. Banyak mood malas dari rajin.. Ade kah aku mampu bangun awal dan sampai awal ke tmpat kerja pada tahun hadapan ?? hahahahaha (aku pun tak bole jawap)

Ade kah aku dapat mengumpul duit dan membeli sebuah motosikal bajet murah untuk ke tempat kerja ??
Ape kah aku gumbira dengan kerja yang aku lakukan pada tahun hadapan ?
Mengapekah ape kaitan dengan persoalan aku tu ?? (hahaha aku pun xtau)

Ade kah ?? Ape kah ? Mengape kah ?? Persoalan- persoalan yang terjadi pada tahun hadapan..

Sekian Last Entry Untuk tahun ni..
Selamat tahun baru huhuhu

Tuesday, December 21, 2010

Cuak, Goyang atau ape2 je se angkatan

PEhh aku cuak sampai rase nak berak bila ada orang call suh aku datang interbiew..

Aku bukan takot pasal interbiew tu.. tapi aku ade penyakit segan dengan orang baru nak kenal..
`
Ape aku nak cakap bila pegi interbiew tu nanti kalau dah segan huhuhuhu~

Sunday, December 12, 2010

rajn sikit

Wohh ari ni aku ade mood rajin sikit nak menaip ni haahaha (gelok tak tau sebab).. Aku tak tu nak cerita pasal ape ni, tapi tangan memang rajin nak menaip..

Angap je laa aku menaip ni dalam keadaan tak sedar (cam maner tu ??)

Alaaa kire cam bawa motor ke kerete dalam keadaan mengantuk, pastu sedar-sedar dah sampai (boleh bayang kan ??)

Ni menaip lain la sikit dari memandu tapi feel dia same jelah kot cam orong mengantuk memandu..

Kite tengok la ape jadi bila aku menaip dalam keadaan rajin tak betempat ni.. Ape cerite yang terhasil nanti hahaha..

*sekadar provokasi


Urmm aku nak taip ape ni ?? (dah 2 kali aku tanya diri aku sendiri) Ermmm aku try laaa cerita tapi dari mane nak start ni...

Petang-petang ahad cam ni kalau ada goreng pisang syok jugak dapat makan. Tapi aku ngidam nak tengok cerita perang time cam ni..Kalau ada memang syok dapat dengor bunyi peluru pehhh... Pastu ada bom lagi.. Mata layu leh jadi segar uhuhuhuh...

Tapi tak ada tu la.. Ni sebaba aku tengak duk menaip entah ape ke benda (nanya laa siape bace) aku pun tak tau..

Yang sebenor nye aku mengantuk tapi malas nak tido petang, pastu tangan pulak tetibe rajin tak betempat nak menaip ni.. Mate pulak layu, dalam kepala nak tengok cerite perang, perut nak goreng pisang.. aduhh yang tak syok kat tv9 upin dengan ipin.. Pehh memang mendayu-dayu laa kepala ni nak mintak bantal,,

Eh banyak jugak aku dapat menaip hahaha (baru perasan)

Petang ahad yang tak brape nak syok ler minggu ni huhuhuhu...
Mujur la tangan ni rajin sikit..

(5.40 petang ari ahad)

Friday, December 3, 2010

Moga-moga

Aku nak jadi orang yang paling kuat, maka aku akan cuba menahan kemarahanku.

Aku juga nak jadi orang yang paling kaya, maka aku akan cuba merasa cukup dengan apa yang dah aku ada.

Aku sememangnya nak jadi orang yang paling bijak, maka aku akan cuba selalu mengingati mati dan bersedia untuk itu.
Amin.

Wednesday, December 1, 2010

bulan 12

Pehhh bulan 12 dah ea..
Hah spe2yang ade company yg baik ati nak ambik aku kerja untuk wat pratikal leh laa menawarkan diri ek..

Aku dah sesak nak cari tempat pratikal ni... 

Sunday, November 21, 2010

Berjalan2

Wohhh malas nye nak menaip..

&^*$%#    !!

Friday, November 5, 2010

Eh eh dah bulan 11 ??

Huhuhu sedar tak sedar dah masuk bulan 11 dah skang ni..Macam-macam benda nak di siapkan bulan 10 hari tu..Sampai lupe mende-mende penting yang belaku kat sekeliling huhuhu..

Ape-ape pun syukur sebab sikt demi sikit aku dapat selesai kan pekare-pekare yang aku kene buat tu...

Kesempatan ni sempat jugak lah aku nak menaip panjang sikit kat blog aku ni, sebab yang bulan lepas banyak copy n paste dari menaip..

Ermm cerita banyak tapi cam biasa laa bila dah malas ni memang wat cam mane pun tak menjadi hahahaha..

Nanti-nanti laa aku taip panjang sikit.. tengah cari mood rajin eheee~



*Huh syahdu-syahdu dapat menyandar sambil tengok tv keh keh keh

Sunday, October 31, 2010

Huiee (mengeluh agak nye)

*skadar hiasan



LANGIT TAK SENTIASA CERAH BEGITULAH JuGA DENGAN KEHIDUPAN


*skadar hiasan jugak

Friday, October 22, 2010

MOHON COPY PADA PENULIS ASAL RENCANA INI..

Sesuatu yang menarik untuk di kongsi bersama, aku jumpe entri ni kat satu blog yang aku sesat pagi tadi.. Aku baca slow-slow dan akhirnya timbul rasa kesedaraan yang mendalam.. Sejauh mana kebenaran itu aku tak tau.. Kita sama-sama lah renungkan~ .............................................................................................................
Untuk kali ini saya ingin mengulas tentang budaya komunis dalam perjuangan kita dalam usaha membangkitkan Islam dari Timur. Sesungguhnya golongan freemason Illuminati ini mempunyai agenda dan rancangan yang hebat untuk memastikan mereka menjadi Tuhan kepada dunia ini. Ketika pengaruh Islam semakin lama semakin subur di Asia Tenggara,para Mufti Iblis Illuminati semakin risau dengan perkembangan ini.Pada zaman dahulu ketika masyarakat Eropah masih tidak mengetahui tentang dunia Nusantara kecuali dari manuskrip-manuskrip purba di Perpustakaan Diraja Iskandariah (Alexandria Library),terdapat banyak mitos tentang dunia sebelah sini.Namun Dajjal telah lama tahu tentang Dunia Melayu ini dan ke mana keturunan Rasullullah s.a.w memulakan kehidupan baru mereka.Melalui perjumpaan-perjumpaan rahsia para penyembah Iblis,Dajjal The AntiChrist telah memaklumkan kepada raja-raja Eropah (kerabat diraja Eropah sememangnya diketahui taksub dengan kelompok-kelompok rahsia dan amalan sihir) di dalam 'inner circle' supaya cepat-cepat membiayai ekspedisi-ekspedisi ke Timur.Tujuannya ialah UNTUK MENCARI SIAPAKAH YANG MENGISLAMKAN PARAMESWARA DAN RAJA-RAJA MELAYU PURBA DI NUSANTARA.Raja-raja Eropah pun bertungkus-lumus memajukan teknologi perkapalan mereka dan merekrut ramai anak kapal.

Walaupun Portugis telah berjaya bertapak di Melaka,namun mereka begitu sukar hendak meluaskan pengaruhnya di seluruh Tanah Melayu,ini kerana tentangan sengit daripada pelbagai penjuru seperti dari Kerajaan Johor-Riau,kerajaan-kerajaan kecil di Tanah Melayu dan Kerajaan Acheh begitu sukar buat mereka meluaskan pengaruh.Orang-orang Melayu di Tanah Melayu lebih baik sedikit dari kepulauan Indonesia dari segi perpaduan,ini kerana di Indonesia,suku kaumnya lebih kompleks dan ragam bahasanya lebih banyak.Ini yang membuatkan Belanda lebih mudah menjajah Indonesia.Tetapi teori ini tidak boleh dipakai di Tanah Melayu.Komposisi kaum di Tanah Melayu perlu dirumitkan supaya teknik 'Divide and Rule' dapat dilaksanakan!

Belanda juga menyerah kalah di Melaka setelah mengambilalihnya dari Portugis walaupun mereka berjaya mengendalikan Indonesia yang besar tetapi mereka masih kabur dengan keadaan di 'Semenanjung Tanduk Emas' yang begitu misteri buat mereka sebagai bangsa Eropah.Mereka cuba bertapak di Perak tetapi loji-loji mereka di Sungai Perak telah dimusnahkan.Apa yang membuatkan mereka takut di Perak amatlah misteri.Tetapi The Hidden Hand tidak berputus asa,dia pun menghantar British (Inggeris adalah pangkalan terhebat dan terbesar The Hidden Hand ketika itu) untuk meninjau peluang untuk menguasai Tanah Melayu.Setelah mengkaji komposisi kaum dan keadaan di Tanah Melayu,wakil Illuminati Inggeris telah mengambil keputusan untuk membawa masuk ramai pekerja-pekerja Cina dan India ke Tanah Melayu.Mengapa Cina dan India?Kerana dua negara ini mempunyai tenaga manusia yang ramai dan miskin.Memecahkan komposisi penduduk di Tanah Melayu amatlah penting untuk merealisasikan satu cabang dari prinsip Freemason-Illuminati 'Ordo Ab Chao' iaitu Divide and Rule atau Pecah dan Perintah.

Semakin ramai pekerja Cina di Tanah Melayu.Mereka banyak bekerja di tapak-tapak perlombongan ketika itu.Di antara mereka adalah ketua-ketua dan wakil-wakil 'secret societies' Cina yang menganut faham Illuminati dan juga ejen-ejen Freemason.Merekalah yang menubuhkan pelbagai kongsi gelap bagi orang-orang Cina.Apabila majoriti pekerja Cina sudah ramai dipecah-pecahkan untuk menyertai pelbagai kongsi gelap,inilah masanya untuk bermain api.Perebutan kawasan perlombongan cuma taktik sahaja.Contoh yang terbaik ialah di Perak,negeri yang pertama menerima residen British di Tanah Melayu.Dua kongsi gelap terbesar iaitu Ghee Hin dan Hai San telah bertempur dalam siri Perang Larut,mengakibatkan British campur tangan di Perak.Taktik ini juga digunakan dikesemua negeri-negeri yang akhirnya menjadi Negeri-negeri Melayu Bersekutu.LIHAT,YANG MEMBUAT KEKACAUAN BUKANLAH MELAYU,TETAPI ORANG LUAR.Orang luar yang membuat kekacauan dan orang luar yang datang masuk menjajah.Tanpa bantuan para konspirator dari kalangan Chinese Illuminist dan tuan Eropah mereka,maka sampai kiamat pun British tidak dapat menjajah Tanah Melayu.Perhatikan,British boleh sahaja membawa angkatan perangnya menyerang Tanah Melayu sepertimana Belanda menjajah Indonesia dan Sepanyol menjajah Filipina,tetapi mengapa British bersusah payah membuat perjanjian demi perjanjian,strategi dan siasah serta mengekalkan sultan-sultan?Lihatlah taktik Illuminati-Inggeris ditempat-tempat lain.India misalnya,raja-raja Hindu dan Moghul dibunuh atau dilucutkan takhtanya dan warisan dirajanya dimusnahkan.INGAT RAJA-RAJA MELAYU!FREEMASON AMAT TERINGIN UNTUK MENAMATKAN RIWAYAT KESULTANAN MELAYU.Raja-raja Pattani telah dikejar sehingga ke Kedah dan Perak dan dibunuh dengan kerjasama orang-orang Thai.Kesultanan Jawa juga telah ditamatkan kuasa politiknya oleh Belanda dan kini tiada apa-apa pun kepentingan sekadar wujud untuk dijadikan 'muzium hidup' di Indonesia.Kesultanan Sulu sudah lama pupus.Cuma yang tinggal ialah Kesultanan Melayu di Tanah Melayu dan Kesultanan Brunei.Inilah dua Kesultanan Melayu yang masih gagah berdiri setelah pelbagai perancangan Illuminati-Inggeris ke atas mereka.Sementara itu di jajahan-jajahan Inggeris yang lain, pemerintah-pemerintah mereka terus dihapuskan tanpa banyak soal.Maharaja China berjaya dihapuskan dengan mudah sekali (China tidak dijajah British secara langsung tetapi secara halus dengan anjing-anjing penjajah yang berkeliaran di sana sini merosakkan orang-orang Cina dengan candu dan menghasut mereka menggulingkan maharaja,China juga terpaksa tunduk dengan kehendak British selepas kekalahan memalukan China dalam siri Perang Candu,hanya Hong Kong dijajah British).

Dan di tempat-tempat lain seperti di Afrika dan Pasifik,kesemuanya menjadi jajahan total mereka,namun Tanah Melayu nampaknya naik sedikit darjat jajahan mereka sebagai 'negeri naungan Ratu Inggeris'.Mengapa?Kerana Tanah Melayu masih mempunyai pemerintah.Dan Inggeris hanya mampu mengacau melalui residen-residen mereka.Tidak seperti di negara-negara lain yang dijajah secara total di mana pemerintah tempatan dihalau atau dibunuh dan Inggeris memerintah secara langsung,sultan-sultan Melayu masih mampu menulis surat kepada Ratu Inggeris dengan gelaran 'Sultan' atau 'Pemerintah' walaupun Ratu Inggeris tahu bahawa itu adalah negeri naungan British,dengan kata lain adalah jajahan mereka.PERANCANGAN ILLUMINATI TERHADAP BANGSA MELAYU AMATLAH ANEH SEKALI.Segala-galanya dilakukan dengan amat teliti terhadap bangsa spiritual ini.Jika tersilap perancangan,maka akan terangkatlah satu kuasa misteri terahsia bangsa ini.Kuasa ini tidak boleh dikalahkan dengan seribu angkatan perang.Tidak boleh dikalahkan dengan seribu jeneral perang terlatih.Kuasa ini boleh ditidurkan.Mengapa British tidak menghantar sahaja angkatan perangnya untuk menyuraikan perarakan-perarakan menentang Malayan Union padahal Malayan Union adalah 'masterpiece' yang telah dirancang beratus tahun sebelum itu oleh The Hidden Hand?Semata-mata perarakan sahaja boleh memadamkan hasrat Malayan Union oleh Dajjal Laknatullah?APA RAHSIANYA?

Bangsa Melayu adalah satu bangsa bertamadun.Ini diakui oleh para penjajah mereka.Apabila mereka sampai ke dunia sebelah sini,betapa terkejutnya mereka dengan satu bangsa aneh yang telah mempunyai kerajaan sendiri,organisasi masyarakat yang tersusun,kostum dan pakaian yang kemas,cara hidup yang tersusun dan yang paling mengejutkan mereka ialah majoritinya menganut agama Islam?!Padahal kaum-kaum di sekeliling mereka hanya memakai cawat dan kurang bertamadun tetapi bangsa misteri ini telah mampu membuat kapal perang!Mereka telah terlambat untuk menguasai satu bangsa spiritual yang akan menamatkan segala ramalan kitab-kitab kuno.Sebab itu ketika The Hidden Hand (Dajal gemar mengembara ke seluruh dunia untuk memahami karakter sesuatu bangsa) yang telah sampai dahulu di Nusantara,apabila kembali ke Eropah bertemu dengan para pembantunya di kalangan para penyembah Iblis,menceritakan satu bangsa yang menepati ramalan dalam 'Holy Scriptures'.

"Cepat cari bangsa itu,Kristiankan mereka atau kamu semua akan musnah!"

Sebab itu di dalam buku-buku sejarah,orang-orang Eropah berlumba-lumba mencari jalan ke Timur,dunia misteri yang diidam-idamkan oleh The Hidden Hand.Amerika,Afrika dan India bukanlah tujuan mereka.Itu adalah 'rezeki terpijak' dalam perjalanan mereka mencari bangsa misteri.Beratus tahun mereka menangani bangsa Arab sudah tentu mereka tidak mahu masalah lain bertambah jika bangsa Melayu diIslamkan.Tetapi mereka terlambat. PERANCANGAN ALLAH LEBIH SEMPURNA DARI MEREKA.Sebab itu apabila Portugis menapak di Melaka,organisasi Jesuit (satu organisasi Christian Zionist yang amat licik) telah menghantar satu paderi agungnya iaitu St. Francis Xavier untuk mengkristiankan orang-orang Melayu.

Tetapi gagal.Pemerintahan Portugis yang kejam di Melaka telah menggagalkan usaha-usaha The Hidden Hand.Portugis pun dihalau dari Melaka dan digantikan oleh Belanda (Dajal tidak peduli nyawa atau kepentingan orang lain,jika tidak diperlukan maka 'habis madu sepah dibuang').Tetapi Belanda berkelakuan amat aneh di Melaka.Tindakan-tindakan kejamnya di Indonesia tidak pula dipraktikkan di Melaka.NAMPAKNYA BANGSA MELAYU TIDAK BOLEH DILAYAN KEJAM.Belanda dan Inggeris telah belajar dari kegagalan Portugis.Setelah mempelajari karakter bangsa Melayu,maka tahulah mereka bahawa ORANG-ORANG MELAYU LEBIH SUKAKAN DIPLOMASI DARI KEKERASAN.SEbab itu Inggeris lebih 'beradab' melayan bangsa Melayu di Tanah Melayu berbanding bangsa-bangsa lain di jajahan-jajahan lain.Melayu nampaknya lebih di'manjakan' Inggeris terutama golongan bangsawan,para kerabat diraja dan sultan-sultan.Peristiwa pemberontakan ke atas J.W.W Birch di Perak amat-amat mengajar British supaya menghantar residen yang memahami karakter orang Melayu.Sebab itu Hugh Low dihantar menggantikan J.W.W Birch merupakan seorang yang telah sedia mengkaji sensitiviti orang Melayu.Di satu ketika,British menggunakan kekerasan,di satu ketika tindakan British seperti ditahan-tahan.Padahal bukan susah untuk mengerahkan bala tenteranya untuk meruntuhkan takhta sultan-sultan,membunuh mereka dan memerintah Tanah Melayu dengan kekerasan seperti yang telah dilakukan di India.PIHAK INGGERIS MEMANG HENDAK MELAKUKAN BEGITU TETAPI DINASIHATKAN OLEH THE HIDDEN HAND supaya memperlahankan tindakan mereka.APA RAHSIANYA?

DAJJAL LAKNATULLAH TAKUT PEPERANGAN BERLAKU DI ANTARA INGGERIS DAN BANGSA SPIRITUAL DI BUMI MALA DAN INI SEOLAH-OLAH MEMPERCEPATKAN RAMALAN-RAMALAN DALAM 'HOLY SCRIPTURES' SEPERTI KEBANGKITAN IMAM MAHADI DAN TURUNNYA NABI ISA A.S

Melalui 'secret societies' di China dan England,Dajjal The AntiChrist telah merangka plan jangka panjang untuk menawan Nusantara.Ramai penyelidik konspirasi tahu tentang plan Illuminati-Zionis dalam merangka plan beratus tahun bagi penubuhan negara Israel,tetapi majoriti mereka masih tidak tahu tentang plan Illuminati untuk menubuhkan pangkalan di Singapura.INILAH PLAN PALING LICIK DAN TERSEMBUNYI.

Kongsi-kongsi Gelap Cina

Satu daripada nama kongsi gelap yang terkenal adalah Heaven and Earth Society.Nama-nama yang lain adalah seperti Hung League dan Three United Association.Freemason sememangnya telah lama berminat kepada kongsi-kongsi gelap ini malah beberapa ahli Freemason telah membuat kajian mendalam serta menulis buku mengenainya termasuk G. Schlegel (The Hung League. 1866) dan J.S.M Ward (The Hung Society. 1925).Sejarah China adalah satu sejarah berkenaan dinasti-dinasti yang memerintah dan penubuhan banyak kongsi gelap untuk menentangnya.Merentasi sejarah China,hanya satu cara untuk menentang para raja dan pemerintahan pusat iaitu melalui kongsi gelap.Kongsi gelap adalah jawapan kepada orang-orang yang tidak mempunyai kuasa,terpinggir atau teraniaya,untuk menentang penindasan atau apa jua yang mengakibatkan kesedihan dan malapetaka kepada kehidupan mereka.

Mereka tidak pernah kekurangan anggota dalam kongsi gelap dan tidak juga kekurangan alasan untuk memujuk orang-orang miskin dan tertindas untuk menyertai kongsi-kongsi gelap.Berbeza dengan 'secret societies' di Eropah dimana umumnya ahlinya terdiri dari golongan pertengahan dan elit,kongsi-kongsi gelap Cina adalah terdiri daripada orang-orang miskin dan bawahan.Bilangan rakyat China yang ramai adalah sebab utama 'The Hidden Hand' mahu mempergunakan orang-orang Cina.Mereka dijadikan 'pawn of the game' dalam usaha 'The Hidden Hand' mahu menubuhkan pangkalannya di Singapura.

ORANG-ORANG CINA IBARAT BENTENG MANUSIA BARISAN HADAPAN BAGI MENGHADAPI PENENTANGAN MUSLIM MELAYU.

Jika peperangan terjadi,orang-orang Cina yang akan terbunuh dahulu dengan segala AMUK DAN PARANG TERBANG Melayu.Bangsa kesayangan The Hidden Hand,Yahudi Zionis dan hamba kesayangannya,Christian Zionist (Freemason sebagai contoh) sudah pasti terselamat dari amukan orang-orang Melayu dan sempat melarikan diri sambil memijak mayat-mayat orang-orang Cina sebelum merancang pelbagai plan untuk membuat 'counter attack'.

Orang-orang Melayu adalah satu bangsa yang suka MEMENDAM RASA.Sikap mereka misteri dan pendiam.Mereka tidak suka mencetuskan kekacauan serta-merta jika mereka diganggu,diprovok atau diusik sensitiviti mereka.TETAPI MEREKA AKAN MEMENDAM PERASAAN DEMI PERASAAN DENDAM MEREKA sehingga ke tahap kritikal dan 'psycho'.Apabila sampai satu tahap,ALTER AMUK mereka akan meletus.Inilah yang cuba dihindarkan setiap penjajah mereka.Dari mana perkataan 'amok' dalam bahasa Inggeris diambil?Lihat,bahasa Inggeris terpaksa meminjam perkataan 'amuk' dari bahasa Melayu untuk menerangkan fenomena ini disebabkan mereka tidak mempunyai konotasi yang tepat dari bahasa mereka untuk menjelaskan jenis psikologi ini.

Alter amuk adalah seolah-olah ekslusif untuk bangsa Melayu walaupun semua manusia turut mengamuk jika berada pada tahap tertentu.JIka kita lihat di Barat,sudah menjadi trend para pelajar yang dibuli atau menghadapi tekanan perasaan yang teruk untuk memikul senjata menembak secara rambang ke arah pelajar-pelajar lain.Tetapi setiap orang Melayu tulen amnya menyimpan alter berbahaya ini.Istimewanya,mereka pandai mengawal dan menggunakannya.Jika tidak,sudah tentu tidak ada seorang pun Cina atau India rasis dan kauvinis dapat hidup di bumi mereka.

JIKA KAUM-KAUM LAIN PANDAI MENGHORMATI BUDAYA DAN AGAMA MEREKA,TIDAK MENJADI MASALAH BUAT ORANG-ORANG MELAYU UNTUK TURUT MENYAMBUT MEREKA DENGAN SENYUMAN DAN MENGHORMATI MEREKA KEMBALI.

Ingat,orang-orang Melayu sukakan diplomasi dari kekerasan.Inilah salah satu hasil kesimpulan Francis Light,Stamford Raffles atau Frank Swettenham dari pengalaman mereka di Tanah Melayu.

Kongsi-kongsi gelap semakin popular di kalangan orang-orang Cina di Tanah Melayu.Pertamanya,majoriti orang-orang Cina yang dibawa ke Tanah Melayu terdiri dan rakyat bawahan yang miskin dan melarat,jadi kongsi gelaplah harapan mereka untuk mengadu segala masalah kehidupan mereka ketika di perantauan.Mereka dapat berkongsi suka duka bersama dan masalah yang sama di dalam kongsi-kongsi gelap ini.Keduanya,siapa yang menjadi ejen British di China bagi urusan membekalkan orang-orang Cina ke Nusantara (perlu diingat di tempat-tempat lain di Kepulauan Melayu contohnya di Indonesia juga menghadapi keadaan yang sama),khasnya di Tanah Melayu?Mereka adalah juga KONGSI-KONGSI GELAP INI.Merekalah ejen-ejen yang bekerja mengumpulkan orang-orang Cina dari wilayah-wilayah miskin yang tidak mempunyai harapan terhadap tanahair mereka yang penuh kekacauan dan pemberontakan untuk disumbat ke dalam tongkang-tongkang ke syurga perdagangan di Singapura dan Tanah Melayu.Semua ini berjalan lancar lebih-lebih lagi selepas kerajaan China terpaksa menandatangani perjanjian dengan pihak British untuk membenarkan Illuiminati Inggeris 'menculik' rakyat China untuk memecahkan komposisi kaum di Tanah Melayu dan menubuhkan pangkalan Yahudi di Singapura.

Rakyat China miskin yang 'innocent' tidak mengetahui apa-apa perancangan Yahudi dan Kristian Zionis ke atas mereka.Orang-orang Cina yang paling malang adalah yang terlibat dalam tragedi 13 Mei,menjadi korban mudah Illuminati dan Zionis,mati dalam keadaan keliru dan menyedihkan.Juga para pegawai istana serta maharaja mereka yang telah lama menghidu taktik Barat,juga tidak bersalah dalam hal ini malah mereka juga menjadi korban para penyembah syaitan Illuminati.

Budaya-budaya komunism ini juga cuba di selitkan dalam perjuangan tentera fisabilillah. Tentanglah komunism ini dari menular dalam perjuangan kita! Jangan berpecah belah kembalilah ke pangkal jalan... ke jalan putih yang sebenar. Duit adalah dewa yang digunakan dalam kongsi gelap, kenapa perlu ikut budaya komunis cina sedangkan kita lebih hebat dari mereka? Perjuangan kita kerana Allah bukan kerana Duit.

Wallahualam

Thursday, October 21, 2010

Pehh Letih Gile

Letih minggu ni.. nak siapkan thesis aku chapter 4 dengan 5 tu.. merangkak di buatnye huhuhuh...

Betoi-betoi tak boleh  layan letih ni.. Nanti pas siap semua skali aku update blog ni...

Wat sementara aku copy n paste je yang kat bawah tu hahaha..

kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah



Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.



1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.



2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.



3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.



4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.



5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...



6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.



7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.



8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.



9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.



Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.



Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..



PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


~ALLAH knows BESt!~

Tuesday, October 12, 2010

Hari ini ~

Pehh hari ni aku duk temenung pagi-pagi lagi.. Pikir cam mane ngan aku punye thesis, 25 hb dh nk kne bentangkan tapi aku nye chapter 4 dengan ke 5 tak buat ape-ape lagi..



Aku ade masaalah dalam 4M menaip, menulis, mengeja ngan menyebut dalam bahase orang puith nih... 

Temenung sekejap mikirkan pekare dan masaalah ni..

Tinggal brape ari je nih.. Ape pilihan aku untuk selesaikan chapter 4 dan 5 ni ??


aii temenung je lah cam ni

Monday, October 11, 2010

Ni lirik die pulok~

Alangkah best nye kalau dapat upload video lagu ni kat blog aku .. tapi tenet slow laa pulak..
Jadi aku letak lirik jela untuk sedap kan ati nih hahaha.. kepade yang rajin leh tengok kat youtube..

*Lirik Lagu Alaa Amboi-Amboi

Sopan santun anak melayu
Senyum terukir
Senyum terukir bila disapa

Dalam pantun ku kirim rindu
Rindu mengalir
Rindu mengalir didalam kata

Lemak manis alah amboi amboi
Santan kelapa alah amboi amboi
Ku pandang lah manis alah amboi amboi
Anak siapa

Pohon sena pohon meranti
Ditengah tengah
Ditengah tengah buluh perindu

Adik disana abang disini
Ditengah tengah
Ditengah tengah rindu menderu

Lemak manis ala amboi amboi
Dantan kelapa ala amboi amboi
Ku pandang lah manis ala amboi amboi
Anak siapa

Hujan dihulu tak reda reda
Ribut lah turun
Ributlah turun bertalu talu

Abang dihulu adik di kuala
Ku hanyut rindu
Ku hanyut rindu dalam perahu

Lemak manis ala amboi amboi
Santan kelapa ala amboi amboi
Ku pandang lah manis ala amboi amboi
Anak siapa

by Roslan Madun

Alaa Amboi-amboi

Pehh bosan betoi time ni...

(Kul 2.59 ptg  11/10/2010)



Sunday, October 3, 2010

Mari memgumpul crite sedak (sedap)

Meh mokcik-mokcik dan pokcik-pokcik.. Kumpul semue criter-criter ni, kompem tak menyesal beli hahahaha...

crite hot mase kini


*Untuk season one.
 How I Met Your Mother: Season One

*Untuk season  two.
How I Met Your Mother: Season Two

*Untuk season tree.
How I Met Your Mother: Season Three

*Untuk season four.
How I Met Your Mother: Season Four

*Untuk season five.
How I Met Your Mother: Season Five

Kumpul semua episod dan wat koleksi baru laa syok layan.. Nak-nak tengok criter ni sambil pakai baju hijau ni.. Lagi laa meriohh gitu hahahaha..  

Saturday, October 2, 2010

Terbanglah burung terbang

Aku pun tak tau kenape dengan lirik ni.. Tapi munkin nak mengambar kan aku tengah gumbira dengan tamplate baru dengan keadaan burung kiri dan kanan hahahahaha...

*Lirik Terbanglah burung terbang :

Terbanglah burung terbang
Tinggi tak terkawal
Abanglah sudah sayang
Adik jual mahal

Terbanglah burung terbang
Terbang tinggi tinggi
Abanglah sudah sayang
Adik jauhkan diri

Abang nak jadi kucing
Keruncing meow-meow
Otakku pun dah miring
Hatiku dah dilanda penyakit angau

Terbanglah burung terbang
Terbang ke pangkuanku
Adik dengan abang
Bentuk hidup baru

*Lirik lagu Terbanglah burung terbang P Ramlee

Cuci mate (mata)

Memang syok jalan-jalan kat area bukit bintang time petang-petang camni.. Tak senang mate di buat nye..
Port terbaik arr huhuhuhu.. Tak pecaye try usha kat sana !!

Pehh terbaikk hahahahaha~

*Di nasihat kan memabawa alatan sokongan untuk memudahkan pemandangan bagi yang rabun.

OOO

OOO begitu rupe nyee~

Thursday, September 30, 2010

Beraye ke rumah awek.

Ni crite mase hari raye ke 3 hari tu..



Pada hari tu, aku boleh dikatakan agak pagi jugak laa bangun nye.. Di sebabkan aku bangun pagi pastu takde ape nak buat.. Aku pun dok layan pekene tengok tv, pas channel ni tukar ke channel yang itu plak, pastu channel tu pulak tukar channel sana pulak, hah ade nak dekat 2 jam main pusing-pusing channel same je..

Mase tu tak ada orang kat umah aku.. semua dah pakat-pakat keluar awal pegi umah makcik aku, di sebabkan semua keluar awal.. so takda laa makan yang boleh di jamu untuk perut ni melainkan kueh raye, kueh raye dan kueh raye.. AHh ape gile makan kueh raye, dari pagi sampai tengah hari pastu bawak ke petang, sambung pulak malam..

Masuk je raye ke 3 tengok kueh raye je aku dah mule rase lemau..

Jam dah nak masuk pukul 1 petang.. Aku dah mule nak meracau lapor huhuhu...
Nak pegi kedai semue kedai dekat-dekat umah aku ni tutup lagi.. Nak pegi jauh sikit motor aku plak tak serupe motor.. Pas guling-guling tengok tv sambil layan perut lapor aku pun ambik hp aku..


Trutttt... truttttt...

Aku : Halooo dato (name samaran) ade di mane ??
Dato : Halooo... ade je di rumoh.. ade ape ??
Aku : Weh jom ikut aku jap lagi nak ?
Dato : urmmm Pegi mane ?
Aku : Ikut aku beraye umoh ayang (awek).. Nak ?
Dato : Hahahah yo yo O je ko ni ?

*Haram jadah die boleh gelakan aku time ajak tu..

Aku : Ko nak ikut ke tak ? Tak nak ikut aku ajak orang lain je..
Dato : Umah ayang (awek) mane satu ni??
Aku : Alaaaa ko ikut je laa.. nanti bagi tau ko awal-awal tak suspent plak.. jom laa..
Dato : Kite kalau nak pegi beraye umah ayang (awek) ni kene la cara sikit.. kurang-kurang bawak kerete parking depan umah die..
Aku : Ahh tak payah laa bawak kerete, bukan jauh pun.. dekat jee.. kite pegi naik motor je.. ayang (awek) tu jenis tak kesah sangat..

Dato : Tak boleh laa macam tu.. kite kalau nak beraye kene laa tunjukkan semangat ziarah-menziarah ni.. tak boleh laa kan nak pakai macam pegi main bola kat umah orang..
Aku : Memang la tapi takde la sampai pkai cam orang main bola pegi kat umah orang kan.. Alaaa pakai biase-biase jee, xpayah beria-ria sangat.. pastu kite pegi naik motor je..

Dato : Hurmmm ko ni entah umah sape nak bawak aku beraye (keluh si Dato)..
Aku : Alaa koi siap-siap laa pastu ikut jee ok ?
Dato : Hah yee laa.. lagi 15 minit aku sampai umah ko..
Aku : Cepat sikit lagi tak bole ke ?
Dato : Eh ko.. len macam je suruh cepat ?? bagi laa aku nak siap-siap.. kite nak beraye umah awek ni..
Aku : Haaa yelaaa.. tapi jangan laa lame sangat.. Kang hilang pulak semangat nak beraye ni..
Dato : Okeh-okeh..

*Selang 25 minit Dato pun sampai kat depan pintu umah aku...

Dato : Assalamualaikum !! ( belum aku buka pintu bau minyak wangi Dato dah menyelinap kat dalam umah aku)
Aku : Walaikumsalam !! jap-jap ni datang bukak pintu nihh ( jerit aku)

*Pintu pun di bukak..

Dato : Pehh melampau ko ni.. agak-agak laa, tadi bukan main beria-ria (bersunguh) ajak aku pegi beraye.. tapi ko pakai tuala lagi.. ( becakap sambil dahi bekerut tanda keciwe )
Aku : Sory weh.. Tadi ingat memang nak mandi terus pas telipon ko.. tapi aku tengah cari mood melabuh (berak).. Ni yang aku tak mandi-mandi lagi ni.. Erkk jap-jap die datang dah !! ko lepak dulu aku nak nak ke jamban.. ( heh paham2 laa tu)
Dato : Cepat sikit !!

*Selang 10 minit..

Aku : Hah jom-jom beraye hahahahahah ( muke tesengeh-sengeh)
Dato : Umah ayang (awek) tu kat mana ??
Aku : Ahh ko ikut jee.. Jangan banyak tanye.. keh keh keh..
Dato : Eh kenape ko pakai seluar pendek je ?? kite nak beraye umah orang ni...
Aku : Takpe.. Ayang tu jenis tak kesah sangat... ( muke enyum-senyum)
Dato : Haiisshhh yo yo jee ko ni.. (sambil wat muke tengah memikir sesuatu)

*Sampai je kat motor si Dato.

Aku : Kan senang bawa motor, kalau kerete minyak lagi.. pastu nak mencelah susah ..
Dato: Memang laa tapi kalau dengan ayang (awek) ni kite tak bole bekire sangat..
Aku : Ahhh tak payah beria-ria.. Die jenis ok je.. Ko bawak je motor ni..
Dato : Hah yelaaa..

*Kami pun memulakan perjalanan sambil aku menunjukan arah ke rumah ayang (awek) tersebut.

Aku : Hah ko jalan lurus, pas lampu isyarat tu ko masuk kanan... pastu ko lurus terus...
Dato : Jauh ke ??
Aku : Dekat jee..
Dato : Ko ni yeke ?? Entah umah sape ko nak bawak beraye..
Aku : Iyeee.. kite beraye umah ayang (awek).. tak jauh dah.. Hah ko masuk jalan sane.. ok sekarang ko lurus je..
Dato : Jauh lagi ke ??
Aku : Dah sampai dah.. ko parking kat depan tu.. (muke dah merah tahan gelak)
Dato : Mane rumah nyee ?? Ni semue kedai..
Aku : Tu yang ade orang ramai tu.. Jom- jom kite duduk kat depan tu..
Dato : Perghhh ramai betoi orang datang ek.. ( muke dah betukar ketat dsmbil mrngeluarkan stetment berbau sinis)

Aku : Hah tu laa.. tak payah nak pakai lawa-lawa.. Die tak kesah pun.. Ko duduk jee..Jap lagi die datang, ko mintak je ape ko nak makan.. Aku nak tengok kat dalam jap ape bende yang sedap..
Dato :  Heh !!

*Setelah beberape ketika  didatangi seorang jejaka india muslim.. 


*Gambar sekadar hiasan.


Jejaka : Apa minum abang ?? ( sambil melemparkan senyuman kepada Aku dan Dato)
Aku : Erkk limau ais kuarang manis satu ( muke dah benkak-benkak tahan gelak)
Dato : Teh ais (muke ketat abis)
Jejaka : Wokeh.. Lagi makan tarak mau kaa ??  Macam-macam ada.. Semua ada.. Kalau tarak itu bakan sebab tarak, tapi sudahh abis jugaaa..
Dato : Kite kalau beraye umah awek cam ni tak payah  segan-segan nak mintak ape pun kan kan kan ( becakap sambil memandang aku dengan nada suara ala-ala Eman manan)

*Gambar sekadar hiasan.

Aku : Hah betoi tu.. ( teketar-ketar  bercapur  nak beguiling keriangan)
Dato : Bagi saya nasi bryani kambing...
Aku : Bryani ayam kurma..

*Gambar sekadar hiasan.


*Jejaka pun bereda dari situ..

Dato : Patut laa tak bagi bawak kerere, tak bagi pkai baju beria-ria.. (mata tepat memandang kasut yang di pakai oleh Dato)
Aku : Amacam syok tak ikut aku beraye kat umah ayang ni ?? (muke tesenyum-senyum sambil mengerak-gerak kan jari-jemari kaki yang bersahaja dengan selipar)
Dato : Pehhh TERBAIK !! (sambil tangan menunjuk kan tanda bagus)


*Tapi lepas makan nasi bryani tu Aku dengan Dato pun bersependapat dengan rasa nasi tu..
Aku / Dato : Kenapa rasa cam nasi dagang ?? ( sambil memandang sesame sendiri)

Monday, September 20, 2010

wohhh minggu horor aku daa mari lagi dah !!

Erkk mood raye tak abis lagi nih.. tetibe minggu horor aku datang lagi.. Ish kacaw daun betoi ler..

Huhuhuhu ayat biase tiap2 kali minggu horor aku nak menjelma~

Boleh mengakibatkan mata rabak lagi betambah lebam yang amat dasyat dari kesan minggu tesebut..
Boleh menjadikan bau badan yang amat busuk akibat tak sempat mandi mahu pun muke berjambang akibat dari kurang pemantauwan untuk becukur..

* Takde gambar sekadar hiasan untuk post kali nih~

Sangat ngeri dan amat ngeri..

Minggu final exam aku..

Pada spe-spe yang aku ade wat salah, mintak maap dulu ek..

0-0 ok ??

huhuhuhu..

Harap yang terbaik, insyallah..

 *Jumpe lagi pas aku final exam nanti~

pehh raye ke 11 dah ??

Huhuhuhuhu oleh sebab ke sibukan nak menyambut raye.. Pastu dah raye sibuk pulak makan lemang dengan kueh-mueh maka tak sempat laa pulak nak update blog ak nih.. Harap-harap tak basi lagi kot eheeee...





Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitr kepade umat manusia~

Saturday, September 4, 2010

huhuhu raye dah nak dekat~

raye dah nak dekat..

Buluh oh buluh.. lemang oh lemang~ projek wajib setiap tahun huhuhuhu

* Pehh terbaik.. menu wajib raye huhuhuhu


* Fuhh kene plak dengan rendang.. Ohh syahdu2

Wednesday, August 25, 2010

takde tajuk~

Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam

kenangan.

 

p/s ape kaitan gambar ni dengan tajuk kat atas ni ??

 

 

*entah aku pun tak tau ape yang aku nak sampaikan~ 

ilmu~



"ilmu itu di dalam dada bukan di tulisan." -Hukama-
"Ilmu itu iman dan amal itu pengikutnya." 
-Imam Al - Ghazali-




Tidak seindah impian dan harapan




"Perjalanan hidup ini tidaklah seindah impian dan harapan.

Seandainya kita menyedari hakikat kehidupan pasti diri kita tidak

tenggelam dalam khyalan. Impian dan harapan yang keterlaluan

sehingga lupa pada qada dan qadarnya" 



Sunday, August 22, 2010

lokasi kejadian ??

Satu ketika dulu..
 Kat bilik ni laa jadi markas operasi untuk blog aku ni..
Tapi sekarang aku dah tak duduk situ lagi.. 3 tahun jugak aku bertapa kat bilik tu..

Jadi semenjak 3 bulan lepas, operasi menaip atau pun seangkatan dengan nye dah berpindah tempat. Aku dah tak tinggal kat kawasan Bangi lagi, tapi masih dalam wilayah negeri Selangor kat lokasi dot dot dot ( diam2 dulu lee).

Pintu Bilik Lokasi Kejadian


 


Aduuhh aku nak upload banyak gambar tapi tenet pulak slow.. Tapi takpe lah nanti kalau tenet tengah turbo aku upload lagi.. Ni kenal-kenal lah dulu dengan bekas pintu bilik aku ..


*Tenet slow pulak (kacau betoi cam nih)




Tuesday, August 17, 2010

Pose ? Puasa ?

selamat berpose / berpuasa semue~ 

( xsempat nk post mse pose pertame huhuhu)



Monday, August 16, 2010

oh syahdu nye~

terasa diri sangat bodoh mempercayai sesuatu yang tidak pasti..
tidak pasti akan menjadi milik kita..
mengabaikan sesuatu yang lebih penting..
barulah diri tersedar dari angan dunia..

ohhh syahdu nye~


keh keh keh

Monday, July 26, 2010

Ketagih !!

Wohhh bile laa nak dapat update blog nihh.. Dah lame xupdate, KETAGIH dah ni haduihhh~

Thursday, June 17, 2010

tenet kene potong daaa

erkkk tak dapat nak update blog laa wehh.. brodband kuu di sekattt~


so tunggu laaa sampai aku bayor bill dulu huhuhuhu..
perit perit perit

Sunday, May 16, 2010

Mari berfikir di sebalik Lirik~

Laskar Pelangi

mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya


Wednesday, May 12, 2010

Perfume-The Story Of A Murderer

Cerite best untuk di tonton oleh bomoh-bomoh~

Takde menggunakan jampi serapah mahupun mentera-mentera untuk menhasilkan minyak senyoinyoi, pengasih, penunduk atau ape-ape name pun untuk menhasilkan minyak guna-guna..















*Pilih laa yang mane satu bekenan di hati~


Kecewa itu Guru~

Jika seseorang datang membuat kita kecewa, jadi dia adalah "guru" yang hendak mengajar kita erti sabar.. Begitu jugak dalam kehidupan seharian, kecewa melakukan sesuatu tugas atau kerja.. Jika kita rasa kita sedang di kecewakan, itu menunjukkan kita sedang belajar untuk membina sikap tidak terlalu menharap atau pun berputus asa selepas belaku sesuatu pekara yang gagal di lakukan dari tugas lect bagi tak pun kerja yang bos bagi.


Begitulah seterusnya dalam apa jua situasi dan masa tak kira kat mana skali pun, hakikatnya kita semue sedang belajar dan dididik dalam sedar tak sedar.


Apakah sebenarnya yang menjadi "tujuan" di sebalik pelajaran-pelajaran yang datang dalam hidup kita ?? (hurmmm pikir jap huhuhuh) Tujuan utama munkin untuk mengubah kita bagi yang sedar akan hikmah di sebalik kejadian.

"Orang yang bejaya atau orang yang sedar akan hikmah di sebalik kekecewa atau kejadian yang tak seperti yang di harapkan adalah orang yang berjaya menukar elemen negatif menjadi positif"


* Heh ko tunggu la result exam kuar bulan depan.. jangan cakap jee lebih kat sini nanti kalau ade subjet yang kantoi, ko ingat-ingat laaa tukarkan elemen2 negatif positif yang ko taip tu.. keh keh keh 
( cakap kat diri sendiri) 

Sunday, May 9, 2010

Tamat sudah perang Saraf 2 Minggu~

*Minggu petame sehari sebelom exam.





*Selang beberapa hari.



*Miggu ke 2 pesta exam.









*Minggu ke 2 selang beberape Paper Exam. ( bilik dah xleh nak handle)




Huhuhuhu memang sakit nak abiskan 5 subject sem nih.. Bleh gila, tido pun xtentu.. Mujur laa aku tak upload pic muke aku pas exam hahahah.. Kalau tak mesti korang cakap, Student kah beliau ?? ( hahahaha muke dah bejambang tak ingat) Ape-ape pun syukur alhamdullilah sebab bejaye habiskan minngu HOROR aku nih~

*Minggu ke 2, Hari last Exam.. ( dah xnampak meja) 

Friday, April 23, 2010

Wohhh minggu horor aku daa mari !!

Huhuhuhu bakal mengadap minggu ngeri pada minggu depan~

Boleh mengakibatkan mata rabak lagi betambah lebam yang amat dasyat dari kesan minggu tesebut..
Boleh menjadikan bau badan yang amat busuk akibat tak sempat mandi mahu pun muke berjambang akibat dari kurang pemantauwan untuk becukur..



                                                       *sekadar gambar hiasan

Sangat ngeri dan amat ngeri..

Minggu final exam aku..

Pada spe-spe yang aku ade wat salah, mintak maap dulu ek..

0-0 ok ??

huhuhuhu..

Harap yang terbaik, insyallah..

*pas final aku update balik blog nih huhuhuhu

Sunday, April 18, 2010

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK


TERIMA KASIH kepada kehidupan aku selama ni~

Banyak pengajaran dalam kehidupan yang mengajar erti kehidupan.. Lebih bermakna memberi seribu erti dalam menharungi perit jerih selama ini..

Tak terucap mahupun tertaip untuk membanyangkan akan ucapan terima kasih untuk kehidupan yang bermakna selama ni..


                                              *merenung masa depan (pic sekadar hiasan)



  Terima kasih tuhan memberi aku bernafas dari hari kesehari untuk melalui proses bernama kehidupan.. 

Lebih bermakna melaluinya di usia muda membuat aku lebih bersedia untuk hari mendatang..
Syukur aku dapat merasa semua ni..

Kini  kembali berada di landasan cita-cita yang di kejar, harap tak goyah iman atau pun lalai, dan sebagainye dalam melalui proses yang bernama mencari erti mencari kehidupan~


     -Insyallah-

                                                              

Wednesday, April 14, 2010

ApE ?? (part 2)

Erkk ape aku nak sambung nih ??
Gile betoi laaa takde idea lansung aku nak taip atau nak cerite, aduhh masalah betoi nih.

*Sambil-sambil aku nak cari idea nih aku usha-usha blog orang len kejap arr..

(lepas 15 minit usha blog orang len)

Adehh tak daa jugak idea aku nih !!
Hurmm aku tengah sakit perut.. So aku nak try pulak kat situ kot-kot ade idea-idea dari toilet aku yang leh aku taip jap lagi..  Kehkehkehkeh~

(lepas 10 minit di dalam toilet)

Fuhh lega nyee~  mase aku temenung tadi aku just teringat pasal lect aku bagi tau bulan ni adalah bulan terakhir die mengajar kat kolej aku nih, huh mule-mule aku tak ambik port pun.. Tapi lame kelamaan sebak jugak sebab dah masuk tahun ke 4 die mengajor aku dalam subject B.I, bila teringat zaman-zaman aku mula-mula menjejak kaki kat kolej nih.. Die laa jadi penganti guru displin aku kat sekolah huhuhu..

Bukan ape, sebab die selalu cari aku, time aku ponteng kelas die kehkehkeh.. tak pun die selalu usha panas je time aku isap rokok kat tepi papan tanda "kawasan larangan merokok" kehkehkeh..

Huhuhuhu ni la di namakan proses pembelajaran dalam kehidupan, kalau nak folw je undang-undang tak beseri la pulak kehidupan ( alahhh korang cam tak penah je wat salah ).

Tapi apa-apa pun aku nak ucap terima kasih kat lect aku tu sebab ajor aku jadi manusia, Insyallah ilmu yang die bagi tu akan aku adaptasikan dalam kehidupan aku yang mendatang.


*ermm Madam kalau You ada baca ni blog, kasi saya A plus-plus arr kat You punya subject sebelum You resign <--- (betul ke eja letak jawatan?? )   huhuhu tu pun kalau madam aku faham bahase melayu la kehkehkeh

Huh dah-dah tukar topik !!

Ape barang cerite sedih-sedih tengah ari cam nih~

Aduhhh nafsu pekene tilam aku dah membuak-buak nih, nak tido ke x nak tido ke x nak tido ke x nak tido ke x... Hurmmm bagi aku sikit lagi ok ? pastu nak tido sampai malam pun lantak kot lahh ( cakap ngan diri sendiri)

Ermm ape aku cakap semalam ehh ?? hah tajuk tema semalam :

"Harapan yang hanya muncul dari mereka yang tak lagi memiliki harapan"

ermmm harapan yang muncul dari kececewaan <---- ( guru bahasa melayu, adekah benar ejaan nye begitu??)

*ade ape dengan kambing ??
*saya bukan siapa-siapa..
*hidup berkalang noktah..
*Ibarat kuah dengan pingan..
*Bagai tikus makmal dengan tikus mondok..
* Sudu dengan garpu..

Huhuhuhu begitulaa kalau hidup hanya memikirkan kejiwaan yang melampau~ dulu-dulu aku cam tu jugak, tapi lepas bermacam-macam kejadian belaku kat aku.. sedikit demi sedikit contoh-contoh tu aku tak ambik port langsung.. ( korang paham ke tak nih ape yang aku nak sampai kan nih ?? )

*cuba korang ingat balik zaman-zaman korang pegi kelas agama, dalam kelas tu dah bagitau "demi masa sensunguhnya manusia dalam kerugian"

Memang betoi, kalau asik fikir mende-mende cam tu memang merugikan masa, ni ade satu ayat yang aku rase leh wat korang berfikir betul ke tak ayat ni muncul selepas harapan yang tak lagi mempunyai harapan tapi atas kesedaran demi masa dan waktu timbul lah ayat ni dalam kepala,  (sekadar contoh)


"Saya punya citer laen plak. Saya selalu tnya pndapat dia tentang cinta dan saya akan tnya.. ``tak msg ngan pakwe ke?"  tau pun "  tak de yang marah kew klau saya msg ngan awak???" Tapi baru2 ni saya da ajak dia kwen.. hahahahahaha. dia cakap masih terlalu awal lagi. sabarla ye...Bagos untuk kita luahkan perasaan sebab itu akan buat kita lebih yakin dengan diri sendiri (tapi pada mula rasa cam nak bunuh diri). walaupun di tolak,sekurang2 nya itu akan buat kita lebih matang dan yang pasti si dia itu bukan la yang tercipta untuk kita. Jadi kita perlu terus mencari lg......"

Tapi bagi aku nak mencari tu daa cam malas laa bila pikir demi masa dan waktu, banyak lagi tanggunjawap yang nak kene selesaikan selaku diri nih bergelar manusia, hurmm~

*aku sebenor nye aku tak tau ape yang aku melalut sampai sejauh nih. dari takde idea sampai la berjela-jela aku taip. Yang pasti aku menaip ketika aku khayal dalam perasaan yang mengantuk !!


Kalau pakar-pakar mesti nak kaji je ape cendikawan-cendikawan tulis kat dinding gua, kulit kayu, kulit binatang, tulisan yang bertulis kat kertas yang dah nak hancur bila pegang dengan jari, tapi sedar ke tak ape yang pakar-pakar penkaji tu kaji kot-kot cendikawan tu tulis atas sebab-sebab nak cover rase bosan, mengantuk mahupun malas pegi kerja memerah keringat ??

Memang laa ayat cendikawan-cendikawan tu power-power tapi ape hal penkaji nak kaji sampai ke tahap tu?

Persoalan nye skang.. Ape sebab cendikawan-cendikawan tu menulis kat dinding gua, kulit kayu, kulit binatang, kat batang pokok atau kat mane-mane je asal boleh menulis..


huhuhuuhu pandangan aku * dieorang bosan cam aku kot kehkehkeh

Tuesday, April 13, 2010

Sape-sape ade movie ni ??

Pemberitahuan !!

Sape-sape yang ade movie ni bleh bagi pinjam tak ??
Teringin sangat nak tengok..

 Nak beli cam berat je tangan nih nak kuar duit kehkehkeh

ApE ?? (part 1)

Adehhh..

Ape aku nak taip nih??

Kosong, sikit pun takde untuk di cerite~

Huhuhuhu...

Ermm aku mula dari sini dulu, mana laa tau kot-kot leh kembangkan lagi ayat ni.

"Harapan yang hanya muncul dari mereka yang tak lagi memiliki harapan"



Erkk tesekat pulak nak menaip, blur pun ade nih..

erk nanti laa aku sambung, tak de ilham kehkehkeh

Saturday, April 10, 2010

Melawan Kemiskinan dengan KEMANDIRIAN


“Musuh dalam kehidupan manusia adalah Kemiskinan, karenaatasnyalah semua masalah akan muncul; maka BANGKITMELAWAN atau MAU untuk TERDEPAK UNTUK DI SENGSARAKAN"

Tulisan ini aku tulis berdasarkan pengalaman, perasaan dan
persetubuhan dengan apa yang disebut KEMISKINAN. Karena itu,
tulisan ini aku coba tuangkan untuk sekadar jadi bahan untuk
pikiran kita atau diskusi yang setiap saat bisa dijadikan acuan
dalam kehidupan.


KEMISKINAN dalam arti yang seluas-luasnya aku artikan
sebagai sebuah konsep yang kurang atau ketinggalan atau
kelemahan dalam segala jenis dan bidang kehidupan; entah itu
ekonomi, pemikiran, semangat, politik, atau lebih radikal lagi,
mental kita dalam menghadapi segala perubahan jaman.


Sekali lagi KEMISKINAN adalah sebuah momok bagi kita semua
untuk menghalangi sikap untuk MAJU dan sadar dengan segala
kondisi yang ada di sekitar kita. Terus apa solusi untuk MELAWAN
ini semua?


Sebuah solusi yang aku coba tawarkan sebagai bahan masukan
adalah KEMANDIRIAN, atau dalam bahasa lainnya disebut DO IT
YOUR SELF, "berdirilah di atas kakimu sendiri." Dan mengapa
harus itu?


Sekarang marilah kita tarik sebuah benang dasar dari sikap
MEMISKINKAN ini.


1. KEMISKINAN ada berawal dari diri sendiri, yang karena tidak
mencoba dan tidak mau tahu dengan apa yang ada di sekitar kita.


2. Selanjutnya KEMISKINAN mencoba mengusik dan meracuni
kita lewat sebuah KEMALASAN yang akan berkembang dan
tumbuh subur dalam jiwa untuk berlaku SUNGKAN, TERTUTUP
dan MUDAH PUTUS ASA.


3. Akhirnya apa yang kita dapatkan adalah Pribadi yang
MISKIN. Tanpa tahu apa yang terjadi di sekitar atau coba mencari
tahu bahwa di sekitar kita telah terjadi apa.


Nah, atas dasar itu semua, KEMANDIRIAN perlu dijadikan
sebagai sebuah jalan bagi kita untuk hidup, tanpa adanya
ketergantungan terhadap orang lain. Dan lebih hebatnya
KEMANDIRIAN akan menjadikan kita sebagai seorang Pribadi
yang KUAT secara MENTAL dan PIKIRAN.


Ok, sekarang terserah kalian BANGKIT MELAWAN atau MAU
TERDEPAK UNTUK DISENGSARAKAN oleh KEMISKINAN....


 By:  Prasetyo   
Editor Print Out zine, tinggal di Jawa Timur
melawan_batas@yahoo.co.in

*(sumber di ambil dari Print Out zine)